Global Scientist Award
15536
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15536,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6
 

Global Scientist Award

Global Scientist Award (GSA) ”Dream Wings” on japanilainen sosiaalinen innovaatio, jonka tarkoituksena on tukea kouluissa tehtävää tutkimuslähtöistä opetusta ja edistää oppilaiden henkilökohtaista lähestymistä tieteeseen ja siitä saataviin tuloksiin.

 

Finland Japan Culture and Education (FJCE; www.fjce.fi ) sai kutsun Japanissa GSA-toimintaa koordinoivalta Ikeda Gakuenilta järjestää vastaava kilpailu Suomessa jo vuonna 2022. Tämä olisi ensimmäinen alue Euroopassa.

 

Ensimmäiseen GSA Finland kilpailuun päätettiin yhdessä Ikeda Gakuenin kanssa kutsua Impact Crater Lake -geopark-alueen (Lake District) lukiot (4 kpl). Alajärven ja Vimpelin lukioilla on ollut jo vuodesta 2014 lähtien yhteistyötä Jiyu Gakuenin kanssa, Evijärven lukio on kemia-painotteinen lukio kiinteässä yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa sekä Lappajärvellä on Suomen ainoa Geolukio, joka aloittaa kiinteän yhteistyön em. Ikeda Gakuenin kanssa.

 

GSA Finland 2022 kilpailu

 

FJCE otti Ikeda Gakuenilta tulleen haasteen vastaan ja nimesi hankkeen Global Scientist Award Finland 2022. Kilpailu on avoin luonnontieteen aloille, kuten fysiikka, kemia, biologia, maantiede, matematiikka jne. Kaikki esitykset osallistuvat ensin kilpailuun Suomessa ja sen jälkeen heistä parhaat pääsevät mukaan SGA-kilpailuun Japanissa.

 

Kilpailu toteutetaan siten, että luokassa oppilaat toimivat joko itsenäisesti, parina tai tutkimusryhmänä ja tutkivat sitä, mikä heidän mielestä on mielenkiintoista sekä sisältää jotain uutta ja innovatiivista ottaen huomioon kilpailun luonnontieteelliset alat. Mikäli ollaan tieteenalojen rajapinnalla, niin kilpailuun osallistujan kannattaa olla yhteydessä kilpailun organisaatioon (FJCE) ennen ilmoittautumista. Edellä mainitut kriteerit toimivat myös kilpailun voittajaa valittaessa.

 

Tutkimustulokset esitetään yhden posterin esityksenä niin, että siihen liittyy 10 minuutin mittainen suullinen esitys. Esittelijä saa valita tavan esitykselle, mutta posterissa tulee ilmetä tutkimustulokset, niiden sovellettavuus käytäntöön ja työssä käytetyt kirjalliset referenssit.

 

Poster esitys pidetään raadin edessä. GSA Finland 2022 (Dream Wings) voittajat valitsee raati, joka koostuu Helsingin ja Vaasan yliopiston professoreista, Geoparkin henkilöistä sekä kaikista neljästä Kraatterijärven alueen pormestarista. Tuomariston puheenjohtajana toimii FJCE. Tuomariston päätös ei ole valituskelpoinen.

 

Hankkeita arvioitiin niiden innovatiivisuuden, uusien menetelmien käytön, kaupallistamisen ja toteutettavuuden kriteerein. Tuomariston päätöksistä ei voi valittaa. Hankkeessa syntyneet uudet innovaatiot tai menetelmät pysyvät tekijän oikeutena ja niiden mahdollisesta kaupallistamisesta neuvotellaan erikseen.

 

FJCE jakaa GSA Finlandin parhaalle esitykselle palkinnon, joka on 2 hengen matka Japaniin (voittaja ja huoltaja; voittajapari; voittaja ja opettaja jne. variaatiolla). Matkalle lähtevät voittajat osallistuvat Japanissa GSA-kilpailuun ja pitävät esitelmät paikallisissa kilpailuissa syksyllä 2022.

 

Kilpailun käytännön toteuttamisen hoiti AIRA.

GSA Finland 2022
Global Scientist Award Finland 2022 kilpailun voittaja Labib Abuzaid.