Näyttelytoiminta
158
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-158,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-6
 

Näyttelytoiminta

Asteroid and Impactite Research Academy Säätiön tarkoituksena on tukea ja edistää lasten sekä nuorten luonnontieteiden ja teknologian perusteiden tuntemista sekä opiskelua ja harrastuneisuutta kehittämis- ja tutkimushankkeiden sekä kansallisen että kansainvälisen verkostoitumisen kautta. Parhaiten suuren yleisön tavoittaa näyttelytoiminnan kautta.

 

AIRA:lla on pysyviä näyttelyjä Suomessa (hankkeiden kautta) ja kiertäviä näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla.

Avaruusnäyttely Hotelli Kivitipun alakerrassa

Hotelli Kivitipun alakerrassa Lappajärvellä on mahdollisuus saada ensi kosketus avaruuteen, galakseihin, aurinkokuntaamme ja aurinkoa kiertäviin planeettoihin. Näyttelyn katsottuasi ymmärrät mm. revontulien synnyn, asteroidien kiertoradat ja sijainnin aurinkokunnassamme sekä pääset katsomaan myös Kuusta tullutta kivinäytettä. Samalla tutustut Kuun syntyyn ja sen valloitukseen 1960 luvun lopussa.

 

Avaruusnäyttelyn ehdoton vetonaula on VR (virtual reality) matka avaruuteen. Lähtöasemana on kansainvälinen avaruusasema ja matkalla käydään aina Jupiterin kaasukehässä asti. Huikea avaruusmatka päättyy takaisin kansainväliselle avaruusasemalle, jonne telakoidutaan 12 minuuttia kestäneen matkan jälkeen.

 

Näyttely ja sen hyödyntäminen mm. opetuksessa on oleellinen osa AIRAn toimintaa.

Kivinäyttely Hotelli Kivitipussa

Aivan avaruusnäyttelyn vieressä olevissa tiloissa on esille asetettuna toista sataa kiveä ja mineraalia seuraten aineen suurta kiertokulkua maapallolla. Näyttelyssä saa hyvän käsityksen kivien synnystä maapallon syvyyksissä ja sulan magman purkautumisesta tulivuorissa maan pinnalle. Monet geologiset prosessit muovaavat kiviä ja muuttavat niitä tuhansien miljoonien vuosien varrella. Koruina käytettyjä mineraaleja samoin kuin Suomessa kaikki merkittävimmät malmimineraalit ovat esillä näyttelyssä. Suurin osa kivistä on LUOMUS kokoelmista ja FT Heikki Mäkipään yksityiskokoelmista.

 

Kivinäyttelyssä on myös erilliset huoneet Lappajärven meteoriittikraatterin synnystä ja sen selvittämiseen liittyvistä prosesseista.

Tokyo 2020 olympialaisten aikaan näyttely

Business Finland ja suomen Japanin suurlähetystö järjestivät vuodelle 3032 siirrettyjen Tokion olympialaisten aikaan mahdollisuuden suomalaisille yrityksille ja muille tahoille osallistua Suomen Japanin suurlähetystön alueella pystytetyssä Metsä-paviljongissa näyttelytoimintaan.

 

AIRA oli johtamassa Kraatterijärven Geoparkin kautta näyttelytoiminnan mahdollistumista sekä siihen liitetyn webinaarin järjestämistä. Webinaariin osallistui yli 30 tahoa ja niiden kesken on jatkettu yhteistyötä. Samassa yhteydessä julkaistiin Kraatterijärven Saunatonttu kirja.

Joulunäyttely Tokiossa

Tokiossa Suomen suurlähetystön alueella sijaitsevassa Metsä-paviljongissa järjestettiin vuoden 2021 joulukuussa Joulunäyttely, johon Kraatterijärven Geoparkin alueelta osallistui 12 yritystä. Näyttelyssä esiteltiin myös Geoparkin alueen elintarviketuotantoa maistiaisten avulla.

 

AIRA johti toiminnan Suomessa ja Japanissa.

Kraatterijärven geoparkin näyttely Saksassa

Näyttelyhanke on kansainvälinen kehittämishanke kahden perusteilla olevan geoparkin välillä, suomalaisen Lappajärven Kraaterijärven geoparkin (Impact Crater Lake) ja saksalaisen Sachsen Mitte geoparkin välillä. Hankkeen tavoitteena on tukea näiden kahden kohteen kehittämistä kansainvälisiksi Unescon sertifioimiksi geopark kohteiksi. Toimenpiteinä on vaihtaa hyviä käytänteitä geopark toiminnan organisoimisesta ja Unescon geopark-kriteerien täyttämisestä.

 

AIRA on mukana vaihtamassa ajatuksia kohteiden kestävän liikenteen kehittämisestä sekä tekemässä näitä geopark kohteita tunnetuksi kumppanialueella geologianäyttelyn vaihtamisen kautta. Hanke täydentää ja tukee muita kohteiden kehittämishankkeita. Hanketta koordinoi alueellinen Leader ryhmä Aisapari.

Kraatterijärven geoparkin näyttely Chichibun kaupungissa Japanissa

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Nam cursus. Morbi ut mi. Nullam enim leo, egestas id, condimentum at, laoreet mattis, massa. Sed eleifend nonummy diam. Praesent mauris ante, elementum et, bibendum at, posuere sit amet, nibh. Duis tincidunt lectus quis dui viverra vestibulum. Suspendisse vulputate aliquam dui.Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

Kraatterijärven geoparkin näyttely Yokozen kaupungissa Japanissa

Chichibun kaupungissa Japanissa Kraatterijärven Geoparkin näyttely sai osakseen runsaasti mielenkiintoa. Nyt näyttely on siirtynyt seuraavaan kaupunkiin, Yokozen kaupunkiin.

 

Näyttely on osa Nordic Baseball Diplomacy hanketta, jonka avulla Kraatterijärven alueen historiaa, elinkeinoelämää ja kulttuuria tuodaan esille japanilaisille asiakkaille. Päämääränä on saada turismia ja yritystoiminnan aktiivisuutta maidemme välille.

 

Nordic Baseball Diplomacy hanketta hallinnoi AIRA.

AIRAn näyttelytoiminta Kiinassa

Pandemiatilanne on viivästyttänyt yhteistyön aloittamista, mutta nyt tilanne on parantunut Hong Kongissa viime kuukausina ja Nordic Baseball Diplomacy hankkeen ystävyyskoulussa Kiinassa oppilaat ovat voineet käydä normaalia koulunkäyntiä viime aikoina. Yhteistyön puitteissa on tehty oppilaille ja heidän vanhemmilleen markkinointityötä Kraatterijärven Geopark hankkeen aikaansaamien VR kokemusten myötä.

 

Ms Hsu Yuk Fan kiteyttää kokemuksia: ”Olemme erittäin innossamme, että opiskelijat ovat päässeet kokeilemaan meidän myöntämää VR kokemusta. Oppilaat olivat erittäin innostuneita ja uteliaita VR-saunakokemuksesta, varsinkin saunojien vähäpukeisuudesta talviolosuhteissa. Toisena VR kokemuksena on avaruusmatkailu aurinkokunnassa, jota oppilaat rakastavat erityisesti planeettojen esiintymisen kautta.”

 

Yhteistyötahona Kiinassa toimii The Chinese Foundation Secondary School, HKSAR ja suomalaisena kumppanina AIRA.